Wednesday, December 22, 2010

SUKSIS?

SUKSIS.. hape ke benda nya tu.. hmmm.. meh nak share.. SUKSIS bermaksud sukarelawan polis siswa siswi.. Suksis ni ala2 kadet polis la, tp yang 2 kat skolah n suksis bukan kadet.. Chah adalah salah seorang anggota suksis di UTeM bagi skuad 2009.. skuad 2 ape plak? skuad bermaksud kumpulan..


  Lagi 3 sem chah akan ditauliah kan sebagai Inspektor Kor Suksis.. Insyaallah kalo dipanjangkan umur n xde aral melintang... Pertauliahan sbg Inspektor Kor Suksis semangnye dinanti2 oleh semua anggota Suksis.. (sape yang bukan Suksis sejati myb die x feel la kot)..  Mane tak nye petauliahan lebih kurang macam graduate jugak.. Dah la tauliah sama2 dengan anggota suksis dari universiti lain, memang grand la kan.. syok maaaaa... hope salah 1 impian ku ini tercapai.. amin Ya Rabb..
 Tp kan sebelom berangan2 sampai ke tahap untuk di tauliahkan sbg Inspektor Suksis, banyak yg perlu dilalui sepanjang menjadi anggota suksis.. komitmen memang sangat2 diperlukan.. Setiap aktiviti, program, latihan dan kursus mesti di lalui dulu..
Ape program nya? Ape aktiviti nya? Apa latihan nya? n Apa kursus nya? hmm.. len kali la ya chah cerita semua 2.. sbb banyak sangat pengalaman yang best2 n menarik.. Insyaallah kalo ada masa chah akan kongsi kan ye..




  Selain tu, antara perkara paling best dalam suksis ni  adalah elaunnya.. every month setiap anggota akan dapat  elaun yang berupa wang yang akan di bank-in dalam akaun bank... Tp bukan semudah itu nak dapatkan elaun full.. haaaaaaa.. memang payah, lagi2 yang kuat ponteng.. ponteng ape? ponteng join program2 yang ditetapkan.. elaun akan di kira berdasarkan kehadiran anggota dalam satu2 aktiviti, kemudian dicampur, tambah dan darab maka hasilnya tadaaaaa.. RM---.. (dirahsiakan takut menimbulkan kontroversi.. hehe) ... haih org kata rezki jangan ditolak musuh jgn dicari.. betul x?... Bukan elaun je anggota suksis akan dapat,... Setiap tahun setiap anggota yang cemerlang kehadirannya akan diberi bouty yang berupa wang.. RM500++ (first class), RM300++(2nd class) dan lain2.. banyak kan.. hmm.. duit tu, sape nak kasi kan.. tp sume 2 bergantung pada usaha n kerajinan anggota suksis 2 sendiri.. Kalo kehadiran macam hampeh memang x dapat la bounty2 ni.. xdapek nak tulun.. 


Kesimpulannya, setiap orang yang join suksis ni ada sebab tersendiri kenapa dia join.. Antara sbbnye:


1. Minat dia mendalam dalam bidang kepolisan. (suka tengok Grak Khas..)
2. Dapat elaun dan bounty.(duit backup time study)
3. xcited atau minat pakai uniform. (free tu..)
4. Suka berkawad atau pegang senjata api. (mase kecik suka main tembak2..)
5. Nak cari atau tambah pengalaman baru. (penting tu..)
6. Member ajak. (sayang giler kat member kot...)
7. Bercita2 nak jadi Inspektor Polis. (nak jadi mcm Ins.Heliza.. hihi)
8. Nak elak boring bile xde aktiviti hari minggu atau cuti. (betul jugak..)
9.Terpaksa join sbb U 2  xde Palapes.. hehe
10. dan lain2..... ^_^


Yang ni antara sebab2 nya lah berdasarkan permerhatian Chah sepanjang jadi anggota suksis ni.. Ape2 pon 2 niat masing2 kan.. janji diorng happy sudah.. Ape yang penting join Suksis adalah antara perkara paling menyeronokkan masa berada di Universiti... 


To be continue.....

6 comments:

  1. owh baru tawu ade menda nih?
    best tak?
    ade kene jemur tengah panas tak?
    camne nak masok?
    *erk terbnyk tny lak. =.="

    ReplyDelete
  2. hoo.akhirnya sya jmpa blogger dr utem yg join suksis..nie nak tnya..sy bkal student Utem bulan 9 nie.insyaAllah.sy mmg lma dh minat ngan polis nie. ssh ka nak join suksis d Utem ni

    ReplyDelete
  3. ngeh3.... kak chah buat blog x bg taw eh... kak chah tawu x mne nk cri blog suksis kite?? nisa cari x jumpe la.... utem nye la.. jumpe x? dlu dorg ad post kat fb. tp da lme. skang nk cri da x jumpe lak...huhuhu

    ReplyDelete
  4. Suksis nie best kan akk?? Hehe... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... best gler.. huhu.. Hayati keindahannya, walaupn kadang2 rasa pahit, tapi sebenarnya yang pahit tu lah yg paling banyak mengajar... Dengan suksis sekurang2 nya kita tau, bidang kepolisan bukan lah seburuk yang masyarakat kita sangka.. Kat mana2 organisasi samada kerajaan or non ada yang baik n ada yg tidak.. begitu jugak polis.. Bukan semua orang kat dunia perfect.. adat bergelar manusia... But kita yang bertanggungjawab sampaikan kpd msyrkat luar, hakikat bidang kepolisan yang sebenar.. stuju???

      Delete
  5. the only blog I found that talks about SUKSIS in UTeM.
    very nice.
    I'm a future student in UTeM for this September intake.
    before this, I was only interested in PALAPES.
    but since it is not available in UTeM, I decided to join SUKSIS.
    I love everything about military - the discipline, the uniform, the activities and all.
    and I'd love to gain new experiences.
    by joining this, I believe that I'll be able to fill my leisure time during weekends.
    not just that, after three years of service, I'll be commissioned as SUKSIS Corps Inspector.
    am I right?
    and that's a big achievement for a SUKSIS member.
    I wanna prove that I can be a good citizen to my country.
    n_n

    ReplyDelete

komen la ea..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...