Wednesday, December 22, 2010

SUKSIS?

SUKSIS.. hape ke benda nya tu.. hmmm.. meh nak share.. SUKSIS bermaksud sukarelawan polis siswa siswi.. Suksis ni ala2 kadet polis la, tp yang 2 kat skolah n suksis bukan kadet.. Chah adalah salah seorang anggota suksis di UTeM bagi skuad 2009.. skuad 2 ape plak? skuad bermaksud kumpulan..


  Lagi 3 sem chah akan ditauliah kan sebagai Inspektor Kor Suksis.. Insyaallah kalo dipanjangkan umur n xde aral melintang... Pertauliahan sbg Inspektor Kor Suksis semangnye dinanti2 oleh semua anggota Suksis.. (sape yang bukan Suksis sejati myb die x feel la kot)..  Mane tak nye petauliahan lebih kurang macam graduate jugak.. Dah la tauliah sama2 dengan anggota suksis dari universiti lain, memang grand la kan.. syok maaaaa... hope salah 1 impian ku ini tercapai.. amin Ya Rabb..
 Tp kan sebelom berangan2 sampai ke tahap untuk di tauliahkan sbg Inspektor Suksis, banyak yg perlu dilalui sepanjang menjadi anggota suksis.. komitmen memang sangat2 diperlukan.. Setiap aktiviti, program, latihan dan kursus mesti di lalui dulu..
Ape program nya? Ape aktiviti nya? Apa latihan nya? n Apa kursus nya? hmm.. len kali la ya chah cerita semua 2.. sbb banyak sangat pengalaman yang best2 n menarik.. Insyaallah kalo ada masa chah akan kongsi kan ye..




  Selain tu, antara perkara paling best dalam suksis ni  adalah elaunnya.. every month setiap anggota akan dapat  elaun yang berupa wang yang akan di bank-in dalam akaun bank... Tp bukan semudah itu nak dapatkan elaun full.. haaaaaaa.. memang payah, lagi2 yang kuat ponteng.. ponteng ape? ponteng join program2 yang ditetapkan.. elaun akan di kira berdasarkan kehadiran anggota dalam satu2 aktiviti, kemudian dicampur, tambah dan darab maka hasilnya tadaaaaa.. RM---.. (dirahsiakan takut menimbulkan kontroversi.. hehe) ... haih org kata rezki jangan ditolak musuh jgn dicari.. betul x?... Bukan elaun je anggota suksis akan dapat,... Setiap tahun setiap anggota yang cemerlang kehadirannya akan diberi bouty yang berupa wang.. RM500++ (first class), RM300++(2nd class) dan lain2.. banyak kan.. hmm.. duit tu, sape nak kasi kan.. tp sume 2 bergantung pada usaha n kerajinan anggota suksis 2 sendiri.. Kalo kehadiran macam hampeh memang x dapat la bounty2 ni.. xdapek nak tulun.. 


Kesimpulannya, setiap orang yang join suksis ni ada sebab tersendiri kenapa dia join.. Antara sbbnye:


1. Minat dia mendalam dalam bidang kepolisan. (suka tengok Grak Khas..)
2. Dapat elaun dan bounty.(duit backup time study)
3. xcited atau minat pakai uniform. (free tu..)
4. Suka berkawad atau pegang senjata api. (mase kecik suka main tembak2..)
5. Nak cari atau tambah pengalaman baru. (penting tu..)
6. Member ajak. (sayang giler kat member kot...)
7. Bercita2 nak jadi Inspektor Polis. (nak jadi mcm Ins.Heliza.. hihi)
8. Nak elak boring bile xde aktiviti hari minggu atau cuti. (betul jugak..)
9.Terpaksa join sbb U 2  xde Palapes.. hehe
10. dan lain2..... ^_^


Yang ni antara sebab2 nya lah berdasarkan permerhatian Chah sepanjang jadi anggota suksis ni.. Ape2 pon 2 niat masing2 kan.. janji diorng happy sudah.. Ape yang penting join Suksis adalah antara perkara paling menyeronokkan masa berada di Universiti... 


To be continue.....

Sunday, December 19, 2010

Sejarah komputer

hmmmm... tengok jer perkataan sejarah, rase nak menguap je.. huhu.
tp saje je hari  ni nak share tentang sejarah dimana bermula nya komputer yg kite dok sibuk guna hari2 ni..
kite ni tau guna kan tp xtau asal usul die.. hehe


artikel ni ciplak je dr blog org len.. haha.. x senonoh kan.. kalo nak tau lebih pasal blog 2 juz refer here..



Sejarah Perkembangan Komputer

Sejarah perkembangan komputer telah berkembang sejak 6 dekad yang lalu..Sejarah perkembangan komputer ni boleh dibahagikan kepada 4 Generasi…Ia bermula dengan

–>Abakus atau sempoa dianggap sebagai sejarah komputer terawal. 
Berasal dari Asia…Banyak digunakan di negara cina dan jepun beribu2 sebelum masihi..Ia digunakan bagi pengiraan dimana sebiji manik atau menggegarkan sempoa mewakili nilai sesuatu pengiraan.
–>1600 – John Napier telah menemui alogaritma dimana ia langkah pertama dilakukan oleh bangsa eropah dan menghasilkan jadual log pertama [Log Tables] pada tahun 1614.
–>1620 – Robert Bissaker telah mencipta mistar gelongsor [Slide Rule], pengguna boleh mengira dan menyelesaikan sesuatu pengiraan yang rumit dengan pantas berbanding secara manual.
–>1642 – Blaise Pascal, satu ahli matematik Perancis dan ahli falsafah, mencipta kalkulator mekanikal digital , dipanggil Pascaline. Tujuan beliau cipta untuk membantu ayahnya, seorang pegawai percukaian di perancis. Walaupun mesin ini boleh melakukan tambahan dan penolakan di semua nombor, ianya mahal dan cuma beliau saja je boleh baiki.
–>1694 – Gottfriedd Leibnitz telah mecipta kalkulator yang lebih berkesan dari Pascaline…Walaupun pengiraaan yang dihasilkan oleh mesin nie tepat tapi terdapat masalah dan amat sukar bagi menghasilkan mesin ni
–>1812 – Charles P. Babbage, “Father Of Computer“… Ia adalah titik perubahan di dalam sejarah komputer… Beliau telah merekabentuk sebuah mesin, enjin beza [Different Engine] yang berkuasa wap, berfungsi outomatik dan diperintah oleh satu program arahan tetap. Dalam 1833, Babbage berhenti mengusahakan mesin ini untuk menumpukan pada enjin analisis [Analytical Engine].
analytical engine
–>1820 – Joseph Jacquard memperkenalkan kad-kad kemasukan atau input utk mesin enjin analitikal [Analytical Engine].
–>1840 – Augusta Ada. “The First Programmer” mencadangkan bahawa satu sistem perduaan mestilah digunakan untuk tempat penyimpanan kurang daripada satu perpuluhan sistem…
–>1850 – George Boole membangun “Boolean” logik dimana banyak digunakan dalam rekabentuk litar komputer.
–>1890 – Dr. Herman Hollerith memperkenalkan elektromekanik [Tabulating Machine] dengan menggunakan kad-kad yang diperkenalkan oleh Joseph Jacquard , kad tebuk memproses data mesin ini digunakan untuk membanci bagi mengumpul maklumat untuk 1890 U.S. Penjadual Hollerith’s telah berjaya dan beliau telah memulakan perniagaan sendiri dan memasarkannya. Pada tahun 1911 Hollerith’s Tabulating Machine Company telah bergabung dgn dua lagi syarikat dan pada 1924 mereka telah menukarkan nama syarikat kepada International Business Machines Corporation [IBM] yang menjadi gergasi dunia komputer pada masa kini.
–>1906 – tiub vakum direka oleh Ahli fizik Amerika Lee De Hutan.
–>1939 – Dr. John V Atanasoff dan penolongnya Clifford Berry telah mencipta komputer digit elektronik pertama.
Konrad Zuse & komputernye
–>1941 – Konrad Zuse dari Jerman, telah memperkenalkan komputer aturcara pertama direka bagi menyelesaikan persamaan kejuruteraan yang kompleks…Mesin ini, dipanggil Z3, adalah yang pertama sebagai ganti sistem penduan kepda sistem perpuluhan..
Lepas tu, sejarah komputer dibahagikan kepada 4 generasi
Generasi Pertama [ 1942 - 1959 ]
Generasi Kedua [ 1959 - 1964 ]
Generasi Ketiga [ 1964 - 1970 ]
Generasi Keempat [ 1971 -1999 ]

seyes menarik.. tp sayangkan  xde plak nama hasan, ali , harun , minah or bedah tersenarai.. haha..
 bila la agaknye ye org2 kita bole cipta sesuatu yg boleh buat evolusi bertaraf dunia n bukan sekadar hangat2 taik ayam je.. ;)
hmmm.. so ape lagi.. jom kite pikir ape yang org len blom pikir...

Monday, November 8, 2010

Jom bace doa Hadapi Peperiksaan..

Jom same2 kita baca doa2 ni.. Semoga Allah permudahkan kita sewaktu menjawab soalan peperiksaan.. amin...


Doa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:

اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
“Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada para Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang Maha Pengasih.”


Doa sebelum masuk ke dalam kelas atau dewan peperiksaan:

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا
“Ya Allah, persiapkanlah kami akan urusan kami dengan petunjuk-Mu.”

-
Doa apabila terlupa ketika menjawab soalan:



سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ
“Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lupa. Wahai Tuhanku, ingatkanlah daku apa-apa yang kulupa.”



Doa memohon kejayaan cemerlang:

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ
“Ya Allah, kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada’, dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh.”




Sunday, October 31, 2010

Exam......oh tidak..

Final exam just around da coner..  gud luck chah.. buat yang terbaik tok dr sendri... don't ever give up..
ingat mak & abah kat umah 2.. 
Jgn hampa kan mak ngan abah k...
usaha. 
usaha..
usaha...
fokus+doa+tawakkal+ikhtiar=success

Prove that you can do it...
 Insyaallah

(banyak kene bace nih... eeerrrr)
Analysis of Algortima
Internet tecnology
Statistics & probability
operating system
software engineering..

nak xnak kene jugak... huhuhu

buat kawan2 yang nak exam jugak, gud luck.. 
especially to All my classmate... go go chaiyok..




Saturday, October 30, 2010

Jom Selawat 1 (^_^)

Assalamualaikum...


Selawat yang chah nak share harini adalah SELAWAT MURAH REZEKI.. Semoga Allah memurahkan rezki & melimpahkan Rahmat kepada kita.. Amin... 


اَللَّهُمَّ صَلِّى عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ

صَلاَةً تُوَسِّعُ بِهاَ عَلَينَا الأَرْزَاقِ

وتحَسِّنُ بِهَا لَناَ الأَخْلاَق
وَعَلَى آَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّم



Allaahumma solli 'alaa sayyidina Muhammad

solaatan tuwassi 'u bihaa 'alainal arzaak
watuhassinu bihaa lanal akhlaak
wa 'alaa 'aalihi wasohbihi wasallim



WAHAI ALLAH RAHMATI DAN KURNIAKANLAH

KESEJAHTERAAN ATAS MUHAMMAD RASULULLAH
DAN SELAWAT YANG DAPAT MELAPANGKAN REZEKI KAMI
DAN MENJADIKAN BAIKNYA AKHLAK KAMI
DAN CURAHKANLAH KESEJAHTERAAN

ATAS KELUARGA DAN PARA SAHABATNYA

Chah sertakan sekali lagunya... dr kmpulan nowseeheart... jom layan... =)

video



Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hambaNya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberianNya…


video

i like this song... sangat2 best...  menyentuh hati...

hmmmm.. nak  tau discription panjang tentang amalan-amalan murah rezki.. usha blog ni-----> MUTIARA KATA

semoga ALLAH menerima amalan2 kita .. amin.... (^_^)


Friday, October 29, 2010

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN - semasa duduk antara dua sujud

Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami. Sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku). Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah. 

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku). Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.. 

Wajburnii (tutuplah aib-aibku) 

Warfa'nii (angkatlah darjatku) 

Warzuqnii (berilah aku rezeki) 

Wahdinii (berilah aku petunjuk) 

Wa'Aafinii (sihatkan aku) 

Wa'fuannii (maafkan aku) 

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita
betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja.






by StingraysVII

Maher Zain - Open Your Eyes



Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009

Sunday, September 12, 2010

PERFUMES HIJJAZ PALING MELETOP..! SEYES??




Hmmm.. macam2 minyak wangi ade sekarang ni.. semua nye wangi2... minyak wangi la kate kan...

Asal la tetibek je buka cerita pasal minyak wangi ni... huhu..
Sebenarnya chah nak share tentang minyak wangi yang paling meletop di pasaran sekarang.. samada pasar malam, pasar siang, pasaran gelap mahupun pasaran antarabgsa.. heheh.. main2 je... Tp seyes ni x tipu..
Perfume yang chah cube nak cerita kan ni adalah kluaran syarikat Munif Hijjaz Sdn. Bhd..



Memang terbaik la munif ni.. dah la suara sedap , perfumes nye pun sedap2 baunye.. 
Chah memg suka lagu2 kumpulan HIJJAZ memang best giler.. terutama lagu  KAWAN.


video

Apa yang bagusnye perfumes MUNIF ni?? 

haaaa... meyh chah nak citer apa yang korang patut tau KEUNIKAN perfume ini..
antaranya sperti berikut :

  • Ada jenama yang kukuh dan tersendiri.
  • Haruman minyak wangi Munif Hijjaz ini dibotolkan khas dengan 18 jenis haruman yang setara dengan minyak wangi antarabangsa!
  • 100% ketulenan patinya diakui TANPA CAMPURAN ALKOHOL  dan tanpa pencairan.
  • Bauannya semerbak dan keharumannya tahan sepanjang hari!
  • Sudah pasti ianya tidak sama dengan minyak attar biasa!
  • Tidak seperti minyak wangi yang lain, ianya mengandungi 8ML dalam satu botol tunggal bagi setiap kotak.
  • Haruman minyak wangi Munif Hijjaz ini BOLEH DIBAWA SOLAT dan HALAL.
  • Penggunaan botol 'Miniature Roll On' yang mudah digunakan.
  • Lebih 150 KALI PENGGUNAAN bagi setiap botol!  SEYES...!
  • Harga yang terlalu rendah dan MAMPU MILIKHanya RM22.00 sebotol/sekotak bagi Semenanjung  dan RM25.00 sebotol/sekotak bagi Sabah dan Sarawak!



So, ape macam??? x caya??? kalo x caya klik PERFUME MUNIF...


Selain dari menjadi pegguna PERFUME MUNIF HIJJAZ  ni, anda juga boleh menjual nya juga iaitu dengan menjadi agen @ pengedar.. memamg BERBALOI... 
Macam mana nak jadi pengedar ni???
hmmmmmmm..  chah akan cerita pada entri lain... heheheh..

Kalau anda ingin mengtahui selanjutnya PERFUMES HIJJAZ ni @ mendapatkan produk MUNIF, sila klick SINI...







    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...